Hírek

BEVÁSÁRLÓKÖZPONTBÓL IS LEHET SZÉPET ÉPÍTENI

By 2009.11.27. szeptember 23rd, 2019 No Comments

BEVÁSÁRLÓKÖZPONTBÓL IS LEHET SZÉPET ÉPÍTENI

Egy bevásárlóközpont is lehet szép, valami más, építészetileg is értékes megoldás és nem szükségszerű, hogy városképbe nem illő, ormótlan épületet legyen. A szép és jóra született most elismert példa Magyarországon is. Az egri Agria Park épülete az első hazai bevásárlóközpont, amely a legjobb magyar épületek közé jutott a Média Építészeti Díján.

Idén ötödik alkalommal adták át a Média Építészeti Díját. A díj érdekessége, hogy azt építészek elővéleményezése után a hazai média képviselőinek szavazatai alapján ítélik oda. A 11 tagú zsűri hét épületet juttatott 2009 legjobb hazai épületei közé. Az Agria Park különlegessége, hogy első és egyedüli bevásárlóközpontként sikerült bejutnia a legjobbak közé.

 

Az épület már első ránézésre is formabontó. Eger történelmi belvárosában, ahol egykor a vásártér jelentette a közösségi élet színterét, most a hajdani vásártér helyén álló Agria Park kívánja újjáéleszteni a történelmi piactér sokszínűségét, nyüzsgését. A Park építése során arra törekedtek, hogy ezt a hangulatot idézzék fel, figyelembe véve a közbenső időszakban, 1896-tól itt álló Dohánygyár formai hagyományait. A végeredmény az új és régi ötvözete: egy, az országban egyedülálló, élettel teli épületkülönlegesség, melyet a város polgármestere Eger új büszkeségének nevezett.

 

Noah M. Steinberg, az épületet fejlesztő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a hazai média ezzel elismerte, hogy egy bevásárlóközpont is képviselhet kiemelkedő építészeti értéket. Természetesen ehhez kiemelkedő építészekre, a hagyományokat megőrző, ugyanakkor az újításokat és a XXI. század megoldásait is merészen alkalmazó gondolkodásokra van szükség.

 

Az Agria Park érdemeit külföldön is elismerték. A CNBC Arabya nevével fémjelzett Európa és Afrika Ingatlan Díjon idén a Legjobb Kereskedelmi Központ kategóriát nyerte el, 2008-ban pedig a CiJ közép-európai ingatlanlap szakmai zsűrije választotta a Legjobb Bevásárlóközpont fejlesztésnek.

WING Zrt. sajtóközleménye