Image should be here
WINGHOLDING ZRT
ÉVES JELENTÉS 2021
WINGHOLDING ZRT. - Éves jelentés, 2021
Image should be here
2
Vezetői összefoglaló jelentés
A WINGHOLDING Zrt. (továbbiakban „Társaság vagy WING csoport”) eredményes évet zárt 2021-ben. A megvalósult ingatlan-tranzakciók és a lakásértékesítések növekvő száma és eredménye mellett az év során megvalósított befektetések tovább növelték a Társaság eredménytermelő képességét, valamint piaci jelenlétét. 2021-ben összesen 1.700 darab értékesítési célú lakás volt a fejlesztés különböző stádiumában Magyarországon, míg Lengyelországban, a Társaság többségi tulajdonában álló ECHO Investment SA-ban 1.800 bérlakás fejlesztése zajlott. Magyarországon több, mint 300 lakás került tulajdonosainak átadásra, míg Lengyelországban közel 2.900. Ez utóbbi lakásértékesítési eredmény és a 343 millió euró értékben lebonyolított irodaértékesítések tették lehetővé, hogy az ECHO az év során összesen 42,2 millió euró osztalékot fizessen tulajdonosainak.
Míg a Társaság lengyelországi érdekeltsége a lakás- és az irodaszegmensekben tevékeny, a Wing Csoport Magyarországon valamennyi ingatlanszegmensben aktív fejlesztő és befektető. Magyarországon különösen erősen fejlődött a tavalyi év során az ipari és a lakásszegmens, melyekben több új fejlesztés indult.
A Társaság által kibocsátott kötvények összesített névértéke 2021. elején megközelítette a 134 millió eurót, ami a 2021/I kötvénysorozat 2021. augusztusi lejáratakor történt visszafizetés eredményeként 100 millió euróra csökkent. A Társaság kötvényállománya a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogramon történt részvétel eredményeként 2020-2021-ben további 80 milliárd Ft névértékű kötvénnyel növekedett, majd 2022. februárban újabb 9 milliárd Ft névértékű kötvény kibocsátására került sor.
2021. első félévében a Társaság által kidolgozásra került a Zöld Finanszírozási Keretrendszer, melyben a Társaság vállalásokat tett a fenntartható környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásával kapcsolatban, továbbá a külső minősítő által felülvizsgált keretrendszer alapján a Társaságnak lehetősége nyílik zöldkötvény kibocsátására.
Az MNB felkérésére a Scope Ratings GmbH először 2019-ben végezte el, majd 2020. áprilisban, 2021. májusában, 2021. augusztusában, és legutóbb 2022. január 27-én vizsgálta felül a Társaság hitelminősítését. A legutóbbi felülvizsgálat eredményeképpen 2022. januárjában, a Scope a megszigorított értékelési irányelvei alapján is fenntartotta a Társaság B+ minősítését, valamint az elsőrendű, nem alárendelt, nem biztosított adósságához (kötvényekhez) B+ minősítést rendelt és a Társaság hitelminősítésének kilátásait pozitívról stabilra módosította.
A Társaság ingatlanbefektetési piaci szerepvállalása 2021-ben is folytatódott. Ennek során:
2021. február 26-án sikeresen lezárult a 2020. szeptemberben aláírt részvény-adásvételi szerződés alapján a NEO Property Services Zrt. alaptőkéjének 100%-át megtestesítő részvénycsomag átruházása.
A Wingholding Zrt. 2021. április 27-én Üzletrész Adásvételi Szerződést kötött a tulajdonában lévő WINMARK Kft. 100%-os mértékű üzletrészének értékesítéséről, amely Társaság tulajdonában áll a 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11. szám alatt található Ericsson-székház és Evosoft-székház. A tranzakció zárása a függő feltételek teljesülését követően május 12-én megtörtént.
A Társaság közvetlen tulajdonában lévő MEVINVEST Vagyonkezelő Kft. 2021. május 26-án részvény adásvételi szerződések keretében megvásárolt összesen 10 040 112 db AKKO Invest Nyrt. törzsrészvényt. A megvásárolt törzsrészvények az alaptőke 30,10%-át képviselik.
WINGPROP Zrt. 2021. július 6-án Üzletrész Adásvételi Szerződést írt alá a tulajdonában lévő WIPEUROPA Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű („Társaság”) 100%-os mértékű üzletrésze tulajdonjogának értékesítésére, amely Társaság tulajdonában áll a 1044 Budapest, Ezred utcában található ingatlan. A tranzakció zárása a függő feltételek teljesülését követően november 9-én megtörtént.
A Társaság közvetett tulajdonában álló WPROPA CENTER Ingatlanberuházó Kft. 2021. augusztus 25-én kötött Ingatlan Adásvételi Szerződés aláírását követően megszerezte a természetben 1182 Budapest, Üllői út - Halomi út által határolt területen található, több helyrajzi számon nyilvántartott, összesen 22 hektár nagyságú belterületi ingatlant.
WINGHOLDING ZRT. - Éves jelentés, 2021
Image should be here
3
A Gladiátor Alapkezelő Zrt. által képviselt Gladiátor II. Ingatlan Befektetési Alapon és a Gladiátor V. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapon keresztül adásvételi szerződéseket írt alá külön a budapesti INFOPARK-ban lévő B, C, I és külön a D jelű irodaházak vonatkozásában. A Gladiátor V. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap által aláírt INFOPARK B, C, I épületekre vonatkozó adásvételi tranzakció zárása 2021. november 15-én megtörtént. A Gladiátor II. Ingatlan Befektetési Alap aláírt INFOPARK D épületre vonatkozó adásvételi tranzakció zárása a függő feltételek teljesülését követően december 14-én sikeresen lezárult.
A Társaság közvetett tulajdonában álló LOGIWIN Ingatlanfejlesztő Kft. Üzletrész Adásvételi Előszerződést kötött az Airport City Ingatlanbefektetési Kft. és az Airport City Phase B Ingatlanbefektetési Kft. üzletrészei 100%-ának megvásárlására. A tranzakció a függő feltételek teljesülését és a végleges adásvételi szerződés aláírását követően 2022. január 27-én sikeresen lezárult.
A Társaság cégcsoportjába tartozó WINGEUROPE Zrt. Befektetési Jegy Adásvételi Szerződés alapján 2021. decemberben megszerezte a SKY I. Magántőkealap befektetési jegyeinek 78%-át megtestesítő értékpapírcsomag tulajdonjogát.
A Társaság ingatlanbefektetési tevékenysége mellett folytatta ingatlanfejlesztési tevékenységét is:
A pandémia okozta válság mérséklődésének egyik első sikereként bérleti szerződés jött létre a Magyar RTL Televízió Zrt.-vel a Liget Center és Auditórium épületeire vonatkozóan . Az egyedi igényekre szabott, teljeskörű műemléki felújítás után modern, A+ kategóriás média komplexummá alakul át a Városligeti fasorra néző Liget Auditórium épülete, amelyben mintegy 9.000 m 2 -en az RTL Magyarország hírigazgatósága és a hírstúdiók kapnak helyet 2024-től.
A 2018-ban átadott Magyar Telekom székház - amely mintegy 58 ezer m 2 -es irodaterületével Magyarország legnagyobb egybefüggő irodaterületű fejlesztése melletti területen zajlik a Liberty irodaház fejlesztése összesen 41 ezer m 2 bérbeadható területtel, mely vegyes kialakítású projektként, irodaház mellett a tervek szerint hotelfunkcióval is rendelkezni fog.
A WING Csoport a tulajdonában lévő TCW Liget Kft. által tulajdonolt budaörsi Terra Liget irodaház átalakításának, felújításának munkálatai 2021. első felében befejeződtek és az ingatlan eladásának folyamata lezárult.
A WING Csoport tulajdonában lévő REALWINGEST Ingatlanfejlesztő Kft. által tulajdonolt, Fót belterületen elhelyezkedő, összesen 139.547 m 2 területű ingatlan tervezett logisztikai fejlesztésének előkészítési munkálatai folytatódtak. 2021-ben megkezdődött a projekt első ütemének fejlesztése.
Az East Gate Business Park Kft. fóti ingatlanán 2021. júniusban átadásra került a 9.200 m 2 -es „D3” csarnok.
A WING Csoport 2020. szeptemberben indította el a Login Business Park (Cím: 1044 Budapest, Ezred u. 1-3.) új, 5.200 m 2 -es épületének fejlesztését, amely 2021. augusztusában átadásra került.
A WING Csoport lakásfejlesztési üzletágának első projektje a XIII. kerületben Kassák Residence néven a LIVING I. Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapban valósult meg, melynek befektetési jegyeit a WING Csoport tulajdonolja. A 231 lakásból álló fejlesztés átadása 2020. folyamán befejeződött, 2021. június 30-ig az összes lakás értékesítésre került.
A lakásfejlesztési üzletág második projektje a Metropolitan Garden szintén a XIII. kerületben valósult meg. A 107 lakásos fejlesztés átadása 2021. folyamán befejeződött, az összes lakás értékesítésre került.
A Park West lakófejlesztés első fázisa - amely szintén a XIII. kerületben található –2021. folyamán elkészült, a társasház és lakások átadása folyamatban van, a 229 lakásból mindössze két lakás várt értékesítésre 2021. decemberében. A három ütemben megvalósuló, összesen 700 lakásos társasházfejlesztést a Living Szabolcs Kft. végzi. A projekttársaság üzletrészeinek 45%-a a Shael Kft. tulajdonában van, melynek a tulajdonosa a WING Csoporttól független fél.
WINGHOLDING ZRT. - Éves jelentés, 2021
Image should be here
4
A Park West első fázisának elkészültével párhuzamosan indultak és zajlanak jelenleg a Park West II. ütemének szerkezetépítési munkálatai. A 2023. Q3 végén átadni tervezett fejlesztés során 234 lakás építése történik, amelyből 2021. év végéig 83 értékesítésére került sor.
A Kassák lakásfejlesztési projekt II. ütemének, a Kassák Passage fejlesztése is megkezdődött. Az összesen 262 lakásból álló fejlesztésnél jelenleg a lakások kialakítása zajlik, az átadásra várhatóan 2022. végén kerülhet sor. A 262 lakásból mindössze 20 várt még értékesítésre 2021. december végén.
2021-ben elkezdődött a Kassák projekt III. ütemének előkészítése is. A 2025-ben átadni tervezett Kassák Terrace keretében összesen 246 lakás épül. A regisztrációs időszak 2021. decemberében elindult és az év végéig összesen 22 lakásra érkezett regisztráció.
Elindult a szintén XIII. kerületi Le Jardin lakófejlesztés előkészítése is. A közvetlenül a Rákos-patak mellett megvalósuló fejlesztés során 2 ütemben összesen 314