BREEAM „very good” minősítést kapott a LIVING legzöldebb lakóprojektje, a Le Jardin

2023-09-25

A LIVING legzöldebb lakóprojektjének, a XIII. kerületben megvalósuló Le Jardin első ütemének terve megszerezte a BREEAM New Construction Design Stage tanúsítvány „very good” szintű minősítést, melyet a lakóépületek közül az elsők között ért el Magyarországon. A 165 db lakásos ökobarát lakópark a Rákos-patak mellett épül fel, kertvárosi, zöldövezeti elhelyezkedéssel. Az AA+ energetikai besorolású lakóépületben, mely idén augusztusban érte el legmagasabb pontját, még elérhetőek szabad lakások, az értékesítés folyamatos. A Le Jardin átadása 2024 második felében várható.

Tervezési fázisában BREEAM „very good” minősítést kapott a XIII. kerületben megvalósuló Le Jardin lakópark első üteme, ezzel az egyik első fenntarthatósági szempontból minősített lakóprojekt a hazai piacon. A Le Jardin a LIVING eddigi legkörnyezettudatosabb beruházása, melynek részei a teljes mértékben megújuló energián alapuló gépészeti megoldások, a környezettudatos anyaghasználat, a szelektív hulladékkezelés, a környezettudatos vízfelhasználás és az esővíz újrahasznosítása. A lakásokat egytől egyig átlagon felüli esztétikai és műszaki tartalom, illetve AA+ energetikai besorolás és gazdaságos üzemeltetés jellemzi.

A Le Jardin egy dinamikusan fejlődő városrészben, kiváló kertvárosi elhelyezkedéssel, parkos zöldkörnyezetben, a Rozsnyay utcában található. A Váci út közelségének köszönhetően remek közlekedési infrastruktúrával rendelkezik: a belváros autóval és tömegközlekedéssel többféle módon is könnyen megközelíthető (M3, 14-es villamos, 105-ös busz). A fejlesztés egyedisége, hogy az épület mellett folyik a Rákos-patak, amihez közvetlen lejáró vezet a lakók számára. A két épület közötti területen egy védett belső park alakul majd ki, miközben a külső oldalakon széles oldalkertek találhatóak, amelyek nagyszámú kertkapcsolatos lakás lehetőségét teremtik meg.  A lakópark hatékony alaprajzú, napsütötte, praktikus stúdiólakásoktól egészen a nagyvonalú, ötszobás penthouse lakásokig kínál lehetőségeket.

A projekt kivitelezése az ütemterveknek megfelelően halad, az épületben hőszivattyú biztosítja majd a hűtést, fűtést és a melegvizet, továbbá korszerű mennyezetfűtési rendszer kialakítása zajlik, az épület falaira pedig kiemelkedő vastagságú, jellemzően 15 cm vastag hőszigetelés kerül. Az épületben a földszinti és az első emeleti növényzettel telepített kert pedig segít a mikroklíma javításában, ezáltal otthonossá teszik a környezetet, csökkentik a zajártalmat, hűsítik a tereket, javítják a levegő minőségét. A lakóprojektben energiamenedzsment berendezés által vezérelt elektromos autótöltési rendszer is elérhető lesz a lakók számára.

„Örömmel jelentjük be, hogy Le Jardin lakófejlesztésünk egy újabb mérföldkőhöz érkezett. A projekt 2023 augusztusában érte el legmagasabb pontját, szeptemberben pedig kiérdemelte a BREEAM New Construction Design Stage tanúsítvány „very good” szintű minősítést, köszönhetően annak, hogy a projekt minősítés során a BREEAM referencia keretrendszerében több mint 60%-ot ért el. A LIVING sztenderdeknek megfelelően, a nagy érdeklődésre számot tartó Le Jardin lakóprojekt tervezése során is kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra és az ingatlanok környezetre gyakorolt hatására. Az általunk fejlesztett lakások a legmodernebb technológiákkal és építészeti megoldásokkal készülnek, annak érdekében, hogy a lakóiknak és a környezeti elvárásoknak is maximálisan megfeleljenek.” – mondta Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

A LIVING fejlesztéseihez híven a Le Jardin-ben is elérhetőek lesznek a lakók mindennapjait megkönnyítő közösségi szolgáltatások, mint a business corner, közösségi nappali, közösségi könyvtár, fészer, csomagpont, közösségi BBQ hely és fűszerkert, valamint közösségi autó. Minden lakás okosotthonnak készül, a Smart LIVING megoldásokkal energiatakarékos és biztonságos otthonokba költözhetnek a tulajdonosok.

A Le Jardin közvetlen közelében játszótér, óvoda, iskola, két gimnázium és szakközépiskola, valamint egyetem is található, így kitűnő választás gyerekes családok számára. A lakópark csendes, idilli környezetben helyezkedik el, minden oldaláról kertekkel határolva. A Rákos patak túloldalán pedig egy park található, amely az új gyalogos hídnak köszönhetően közvetlenül megközelíthető.

Az angol BREEAM (Building Research Establishment's Environmental Assessment Methodology) fenntarthatósági minősítése 1990-ben elsőként jelent meg a világon. A minősítés főbb értékelési szempontjai közé tartozik többek között a menedzsment, egészség és közérzet, energia, közlekedés, vízhasználat, anyaghasználat, hulladék, területhasználat, az innováció és szennyezés. Az új építésű projekteket jellemzően két fázisban, a tervezési időszakban és a kivitelezést követően minősítik.

További híreink