Diákszállók építésébe kezd a WING leányvállalata, az Echo Investment Lengyelországban

2024-03-07

A WING lengyel vezető ingatlanfejlesztőfejlesztő leányvállalata, az Echo Investment 5000 darab, célzottan diákszállásnak épített, modern, energiahatékony férőhely fejlesztését tervezi Lengyelország egyetemi városaiban következő három-öt évben. Ennek érdekében közös leányvállalatot alapít a londoni székhelyű, vállalati- és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó, vagyonkezelő Signal Capital Partnersszel és Közép-Kelet-Európa vezető befektető és vagyonkezelőjével, a Griffin Capital Partnersszel. A közös vállalat többségi részvényesei az előbbi két cég 70 százalékos részesedéssel, míg a fennmaradó 30 százalékot az Echo Investment birtokolja, aki ingatlanfejlesztőként is jelen lesz a partnerségben.

Erős kereslet a lengyel diákszállások piacán

A lengyelországi ingatlanpiac egyik legdinamikusabban fejlődő speciális eszközosztálya a diákszállás, amely a stabilan növekvő piaci igényeknek köszönhetően ma már a legtőkeerősebb befektetők számára is vonzó üzleti lehetőségeket kínál. Európán belül a lengyel az egyik legnagyobb a diákszállás-építési piac, amelynek hajtóereje a több mint 1,2 millió diák, köztük több mint 100 ezer nemzetközi egyetemi hallgató. Az itt tanuló nemzetközi diákok száma dinamikusan nő, ám a meglévő állami egyetemi szálláshelyek gyakran nem felelnek meg a hallgatók elvárásainak, mivel az épületek sokszor elavultak és korlátozottan felszereltek. Az angol nyelvű programok emelkedő száma, a minőségi oktatás és a kedvezőbb tandíj a keresletnövekedés mozgatórugói közé tartoznak. Lengyelországban jelenleg alig 12 700 diákférőhelyet üzemeltet 9 szolgáltató, ennek következtében óriási hiány van a modern, magán diákszállókból. A tanulók számára elérhető szálláshelyek aránya ágyakra vetítve mindössze ötöde-tizede a nyugat-európai városokéhoz képest, ami mára komoly gátja lett az egyetemek fejlődésének az országban.

Ötezer korszerű férőhely építése kezdődik el

Az erős kereslet optimális feltételeket teremt ehhez a típusú ingatlanbefektetéshez, ezért is döntött úgy a Echo Investment, hogy közös leányvállalatot alapít a Signal Capital Partnersszel és a Griffin Capital Partnersszel, aki egyben stratégiai partnere a WING-nek. A felek közötti megállapodás véglegesítéséhez a lengyel versenyfelügyelet jóváhagyására is szükség van. A közös vállalkozás alapítói piacvezető szerep elérését tűzték ki célul. Az egyetemek közelsége mellett fejlesztésük során kiemelt szempont lesz a kiváló minőség, megközelíthetőség és a fenntarthatóság.

„A WING leányvállalata, az Echo Investment lakóingatlan fejlesztési tevékenysége tovább bővül. A cég mind a lakóingatlan értékesítési (Resi4Sale) mind pedig a bérlakás (Resi4Rent) szegmensben az egyik legnagyobb szereplője a lengyel piacnak. Most pedig társbefektetőként és fejlesztőként is aktívan részt kívánunk venni a diákszállás szegmensben , amelyre erős piaci kereslet mutatozik. Ez megteremti a feltételeket az új üzletág gyors növekedéséhez. Célunk, hogy a lengyel egyetemi városokban tanuló hallgatók számára nagyszámú modern és fenntartható szálláshelyet tegyünk elérhetővé a lakóingatlan-fejlesztések területén szerzett tapasztalatainkra támaszkodva. Az első fejlesztések Varsóban és Krakkóban indulnak és a tervek szerint 2025 szeptemberére készülhetnek el. Ezzel párhuzamosan pedig már további lehetséges fejlesztési helyszínek feltérképezése is elkezdődött Wroclawban, Tri-Cityben és Poznanban. Ez a lépés tovább erősíti a cégcsoport ingatlanpiaci jelenlétét a régióban, és egyúttal közelebb hoz minket ahhoz a célhoz, hogy Európa vezető ingatlanvállalkozásává váljunk” – fejtette ki Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szakmai befektetők állnak a lengyel diákszálláspiac megújításának élére

A budapesti székhelyű WING – a közép-európai ingatlanpiac egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportja – 2019-ben döntött úgy, hogy a magyarországi ingatlanpiacon elért sikereire alapozva, nemzetközi terjeszkedésbe kezd. A regionális piacok feltérképezése során, az ingatlanfejlesztési lehetőségek és a befektetői piac jellemzői alapján a lengyel ingatlanpiac bizonyult a vállalat számára a legvonzóbb befektetési célpontnak. Ezt követően került sor az Echo Investment többségi tulajdonrészének megvásárlására, amely a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cég, az egyetlen, amely egyszerre van jelen a lakó-, a kiskereskedelmi, illetve az irodapiacon.

Partnerei közül a Signal Capital Partners, egy évente több milliárd eurós forgalmat lebonyolító, londoni székhelyű, európai vállalati- és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó, különleges piaci szegmensekre és üzleti lehetőségekre összpontosító vagyonkezelő cég.

A Griffin Capital Partners pedig a legnagyobb magántulajdonban lévő befektető és vagyonkezelő a közép-kelet-európai magántőke- és ingatlanpiacon, egyúttal a régió legaktívabb befektetője. A társaság szakmai tapasztalataira és referenciáira támaszkodva egyablakos megoldást kínál a közép-kelet-európai és más kiválasztott nyugat-európai piacokon befektetni kívánó nemzetközi szereplők számára.

További híreink