Korda Zsófia: Profitálhat Magyarország az ipari parkok felfutásából

2022-05-10

Az e-kereskedelem az elmúlt évek egyik nagy nyertese volt, a pandémiának köszönhetően az online vásárlás beköltözött a háztartások mindennapjaiba.

Az e-kereskedelem az elmúlt évek egyik nagy nyertese volt, a pandémiának köszönhetően az online vásárlás beköltözött a háztartások mindennapjaiba. A szegmens dinamikus bővülése is fokozott igényt teremtett az ipari parkokra, amelyek képesek kiszolgálni a raktárkapacitások iránt megnövekedett keresletet, illetve a fenntarthatósággal, egészséges munkakörnyezettel kapcsolatos erősödő igényeket – a folyamatból pedig Magyarország is profitálhat. Az ipari és logisztikai ingatlanok területén több mint húszéves tapasztalattal bíró WING élen jár környezet- és egészségtudatos technológiák, smart megoldások alkalmazásában, az elmúlt másfél évben bérbeadott több mint 100 ezer négyzetméternyi, illetve fejlesztett 33 ezer négyzetméter ipari ingatlan révén pedig a minőségi kínálat megteremtésével járul hozzá a logisztikai szegmens magyarországi fejlődéséhez.

Az évek óta folyamatosan népszerűsödő online vásárlás és e-kereskedelem a pandémiának köszönhetően immáron kiugró növekedést produkált az elmúlt két évben, így mára a háztartások mindennapi életének szerves részévé vált. A fogyasztói szokások alakulása pedig a kereskedelmi ingatlanpiacon is éreztette hatását: fokozódó igény mutatkozik az e-kereskedelmet kiszolgáló logisztikai és ipari parkok, raktárközpontok iránt.

Kedvező nemzetközi folyamatok

A globális járványhelyzet nemcsak a fogyasztói szokásokra, hanem az ellátási láncokra is hatással volt és van jelenleg is: jellemző trend lett bizonyos termelői funkciók Európába, így egyúttal Magyarországra történő át- illetve visszatelepítése az ázsiai régióból. Ennek hátterében elsősorban az ellátási láncok megszakadásából fakadóan az üzletmenet fennakadásoktól mentes biztosítása a cél. A kontinensen ráadásul nagy a kereslet az alkatrészekre és végtermékekre szinte minden szektorban, és ezt gyártói és raktározási kapacitással egyaránt ki kell szolgálni. Szintén meghatározó a Nyugat-Európában jelenlévő vállalatok és ügyfelek működésének hazai kiterjesztése.

Mindezek alapján elmondható, hogy Magyarország jelentősen profitálhat a logisztikai és ipari funkciók, illetve ingatlanok iránti kereslet világszintű, illetve regionális növekedéséből. Ebben az eszközosztályban a hozamelvárás csökkenése az egész kontinensen egyértelműen tapasztalható, ebből fakadóan pedig a hazai befektetői körök által egyaránt felértékelt ipari ingatlanpiac hozamcsökkenésében is további potenciált látok. A WING, mint a szegmensben több mint húszéves tapasztalattal bíró ingatlanfejlesztő, a közelmúltban átadott, illetve folyamatban lévő hiánypótló fejlesztéseivel járul hozzá ahhoz, hogy hazánk az említett folyamatok nyertesévé váljon, és megerősítse régiós szerepét a logisztikai piacon.

Minőségi fejlesztésekkel bővülő kínálat

Az ipari ingatlanok piacán is több mint 20 éve jelen lévő WING az elmúlt másfél évben mintegy 33 ezer négyzetméternyi ipari csarnokot fejlesztett, és több mint 100 ezer négyzetméter vonatkozásában írt alá bérleti szerződést – így aminőségi kínálat bővítésével járulva hozzá a szegmens sikereihez. Az elmúlt másfél évben újonnan fejlesztett területek közül három épületet teljes egészében bérbe adtunk – 50 százalékukat már előbérletben, built to suit konstrukcióban, jellemzően hosszútávra. Az új bérleti megállapodások többsége ebben a megváltozott környezetben a gyógyszeriparhoz, az e-kereskedelemhez és fullfillment cégekhez, az FM szektorhoz és egyes ingatlanfejlesztéseket kiszolgáló gyártótevékenységhez volt köthető. Bérlőink között olyan, a saját területükön vezető szerepet beöltő vállalkozások találhatók, mint a B+N Referencia Zrt., Magyarország egyik vezető facility menedzsment vállalata, a konyhai munkalapokat gyártó Lechner Hungary Kft., a fulfillment szolgáltatást nyújtó Webshippy, vagy a Fresenius Kabi globális egészségügyi szolgáltató.

A WING ipari portfoliójába az East Gate, az East Gate PRO és a Login üzleti parkok tartoznak, valamint a közelmúltban megvásárolt Airport City Logisztikai Park. Tavaly júniusban indult el az East Gate Business Park második ütemének, az East Gate PRO Business Parknak a fejlesztése: az első kettő, mindösszesen 20.000 négyzetméteres csarnok átadása 2022 második felében várható, amelyeket további négy csarnok követ majd.

Változó igények, új funkciók

A WING a fejlesztései során folyamatosan figyelemmel követi a bérlői igények változását: az elmúlt időszakban megnőtt a kereslet a minőségi, költséghatékonyan üzemeltethető, korszerű technológiákkal rendelkező csarnoképületek iránt. A bérlőknek fontos Budapest közelsége, a könnyű megközelíthetőség, valamint az olyan egyéb szolgáltatások megléte, mint a biztonsági szolgálat, az étkezési lehetőség és a kiépített infrastruktúra. Ipari parkjaink ezeket mind biztosítani tudják, a népszerűségüket a kiváló lokáción túl a környezet- és egészségtudatos, valamint smart szolgáltatások, illetve a személyre szabott csarnokkialakítások növelik. A csarnokterek mellett pedig igény szerint színvonalas irodai és kiszolgáló funkciók is kialakíthatók. A WING számára az előbbiek mellett kiemelten fontos, hogy a kivitelezés során károsanyagmentes építőanyagokat építsenek be és hogy a csarnokokban energiatakarékos megoldásokat, szelektív hulladékkezelést alkalmazzanak, és egészséges munkakörnyezetet biztosítsanak.

Úgy gondolom, hogy a WING-megoldások sikerének garanciája az összeszokott, profi projektcsapat. A sikerek bizonyítéka pedig, hogy a vállalat legutóbbi, 9.000 négyzetméter alapterületű csarnokfejlesztése az East Gate Business Parkban rövid időn belül érte el a teljes bérbeadottsági szintet, visszaigazolva egyúttal az építészetileg és épületgépészetileg is összetettebb, magasabb színvonalú csarnokok iránti igényeket.

2022: optimista kilátások

Mindezek fényében optimistán tekintünk 2022 elé, hiszen a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok, a diverzifikált portfóliónk, a pénzügyi erőnk és a hozzáértő csapatunk egyaránt jó alapot biztosítanak a további növekedéshez. A WING elkötelezett abban, hogy erőteljesen növelje a piaci részesedését a hazai ipari ingatlanpiacon, immáron nemcsak Budapest északi régiójában, ahol eddig is erőteljes jelenléttel bírtunk, hanem a főváros déli vonzáskörzetére is fókuszálva. A dinamikus terveink pedig a teljes hazai logisztikai szektor fejlődéséhez és sikereihez is hozzájárulhatnak.

KORDA ZSÓFIA
Értékesítési igazgató, ipari fejlesztések / Sales Director, Industrial
WING Zrt.

További híreink