A Wing fejlesztésében épül fel az Ericsson magyarországi székháza és kutatás-fejlesztési központja

2016-09-20

A WING Zrt. beruházásában a Magyar Nobel díjasok Parkja első ütemeként a Duna partján épül fel az Ericsson új magyarországi otthona. Az összesen 24.000 négyzetméter alapterületű épület ad otthont a vállalat Svédországon kívüli legnagyobb kutatás-fejlesztési központjának. Hazánk egyik legmodernebb, leginnovatívabb székháza a nemzetközi LEED Gold szigorú környezettudatos minősítés szerint valósul meg. Alapkövét 2016. szeptember 20-án tette le dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója és Éry Gábor, az Ericsson vezérigazgatója. Az eseményen beszédet mondott továbbá Dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület, Újbuda polgármestere és Őexcellenciája Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete.

A Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Park olyan épületegyüttesnek ad majd otthont, ahol a WING kifejezetten kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégek igényeire szabott fejlesztéseket hoz létre. A tervezett épületek a XXI. század kihívásainak megfelelve kívánnak emléket állítani a hazai magyar Nobel-díjasoknak, az elnevezés tisztelgés az ő munkásságuk előtt. A beruházás első ütemeként a Duna partján megvalósuló, 24 ezer négyzetméter alapterületű új Ericsson Ház a vállalat Svédországon kívüli legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, ahol az irodákon kívül hazánk egyik legkorszerűbb és egyik legnagyobb szerverterme, valamint az ehhez kapcsolódó K+F laborok is integrálásra kerülnek.

A hatemeletes épület kifejezetten a megrendelő Ericsson igényeire szabva épül fel. Tömegformálásában, funkciójában, és az igényes építészeti megoldásokat tekintve kiválóan illeszkedik a környék hangulatához. A létesítményhez 540 parkoló és 250 kerékpártároló tartozik majd, amelyek az épület alatti négy szinten kapnak helyet. A WING Zrt. nemcsak a kész épületben, hanem az építkezés alatt is környezettudatos megoldásokat alkalmaz. Ennek megfelelően például a helyi gyártású, valamint az újrahasznosított anyagokat részesíti előnyben. A munkafolyamat várhatóan 2017 végén fejeződik be, a költözés során a világ minden tájáról érkeznek majd az Ericsson munkatársai. A székházban várhatóan mintegy 1800 fő dolgozik majd.

Az irodaházat építő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy Magyarország piacvezető irodafejlesztőjeként büszkék arra, hogy újabb jelentős épülettel járulhatnak hozzá Budapest, és az egész ország épített környezetének fejlesztéséhez. „A Wing törekszik arra, hogy jövőbemutató épületeket hozzon létre és velük gazdasági, városképi és funkcionális értéket alkosson. Az Ericsson Ház, a Magyar Nobel-díjasok K+F park első épülete, ilyen innovatív, környezettudatos, világszínvonalú épület.” – mondta Noah Steinberg. Hozzátette továbbá: „Ahhoz, hogy a magyar nemzetgazdaság versenyképes legyen a nemzetközi porondon, fontos, hogy az itt működő világcégek számára megfelelő infrastruktúra álljon rendelkezésre, hogy a magyar munkaerő érvényesülni tudjon. Ehhez alapvető, hogy legyenek olyan pénzügyileg erős, stabil és hozzáértő hazai cégek, akik képesek ezt az infrastruktúrát megvalósítani. A Wing ilyen cég és az általunk létrehozott új székház minőségi alapot teremt az Ericsson jövőbeli működéséhez.”

„Idén ünnepeljük az Ericsson Magyarország megalapításának 25. évfordulóját. Az Ericsson Ház felépítése fontos mérföldkő számunkra, hiszen először költözhetünk az igényeink szerint kialakított közös irodaházba, ahol mind a kutatás-fejlesztés, mind az értékesítés és a szolgáltatási üzletág egy épületben, sajátos igényeiknek megfelelően dolgozhat. Hiszem, hogy az Ericsson új otthona kialakításával elősegíti majd a kreativitást, valamint a kutatás-fejlesztés és az értékesítés közötti szorosabb együttműködést, amely újabb technológiai áttörésekhez járulhat hozzá. Kollégáink a jövőben már nem csak a kommunkációs technológiák és szolgáltatások világvezető cégénél dolgoznak, de mindezt hazánk egyik legmodernebb és legzöldebb irodaépületében, a budapesti IKT szívében tehetik.” – mondta az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Éry Gábor hozzátette: az új épület üzenet is egyben, miszerint az Ericsson hosszú távra tervez Magyarországon és hogy hazánk továbbra is az egyik legfontosabb kutatás-fejlesztési központ Európában és a világon.

Az épület terveit a WING leányvállalata, az Aspectus Architect készítette Szerdahelyi László vezetésével, a kivitelező a Strabag Magyarország. A beruházást egy banki konzorcium finanszírozza, melynek tagjai az Unicredit Bank Hungary, az Unicredit Bank Austria és a K&H Bank. Az első ütemet követi majd a telek Rákóczi híd felé eső részén egy hasonló épület második ütemben történő fejlesztése is, amelynek tervein és előkészítésén már dolgozik a WING.

További híreink