ABB: Fóton kezdi meg működését hazánk egyik legzöldebb ipari létesítménye

2012-10-26

Naperőmű biztosítja a gyár működéséhez szükséges energia több mint 50 százalékát

Budapest, 2012. október 26.. – Az ABB Kft. fóti kompakt transzformátor állomás (CSS) gyára az egyik legzöldebb ipari létesítmény lesz Magyarországon, az október 12-én létrejött megállapodásnak köszönhetően. Az ABB globális piacvezető energetikai és automatizálási cégcsoport egy 30 kW teljesítményű naperőművet épít, amely évi 28 MWh-s termelésével 14 tonna CO2 kibocsájtást takarít meg. Az ABB fóti naperőműve a tervek szerint idén november elején kezdi meg működését.

A következő hetekben 126 db 240 Wp-os napelem kerül felszerelésre lapos tetős megoldásban az ABB CSS fóti gyártócsarnokának tetejére. A napból nyert energia szakszerű és akadálytalan felhasználását az ABB szolár inverterei és kisfeszültségű megoldásai biztosítják. Az ABB kulcsrakész berendezéseket szállít világszerte, így a fóti munka már rutinnak számít a cégnél. A teljes egészében magyar kivitelezésű projekt megvalósításában az ABB Kft. partnerei működnek közre: a napelemeket az Agulhas-Solar (ASOLAR) Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállítja, a tervezést és kivitelezést pedig az ABB fóti telephelyét, az East Gate Business Parkot fejlesztő WING Zrt. szakemberei végzik. Az A.SOLAR fotovoltaikus modulokat Szolnokon gyártják az európai minőségi és biztonsági szabályoknak megfelelően. Az ABB Kft. partnerei elkötelezettek a fenntartható technológiák alkalmazásában, ezért örömmel üdvözölték az ABB zöldenergia fejlesztését. A projektben szakértőként működött közre még az ALTEO, a hazai energetikai szektor megújuló energiákkal foglalkozó szereplője, amely a tervezésben vállalt fontos szerepet. Az East Gate Business Park nemcsak mint bérbeadó vett részt a beruházásban, hanem a projekt finanszírozásában is közreműködött.

„Az Európai Unió egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a megújuló energiák részarányát a teljes energiafelhasználáson belül 2020-ra 20%-ra növelje. Magyarországon jelenleg a megújuló energiák részaránya 5% körüli, és a vállalásunk 2020-ra 13%. Büszkék vagyunk, hogy a fóti beruházással sikerült közelebb jutnunk Magyarország célkitűzéshez, és reméljük, hogy a jövőben még számos hasonló projektben vehetünk részt” – mondta Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezető igazgatója.

Az évi 28 MWh-s teljesítményű naperőmű a gyár működéséhez szükséges energiának akár 70 százalékát is képes fedezni megfelelően napos időben, így az ABB fóti csarnoka lesz az egyetlen olyan gyár hazánkban, amely tetőre szerelt naperőmű segítségével fedezi energiaellátásának jelentős részét. A gyárban többek között az anyagmozgatás is zöld energiával történik, hiszen az elektromos targonca akkumulátorát, sőt az akkumulátoros kéziszerszámokat is napenergia segítségével töltik. A működéshez szükséges energia környezetbarát előállítása mellett lényeges szempont, hogy az ABB munkatársai egészségesebb munkakörnyezetben dolgozhatnak, mivel a gyártás során az anyagmozgatáskor nem keletkezik benzingőz. Magyarország egyik legzöldebb ipari létesítményében egy napenergiával kapcsolatos oktatási és bemutató központ kialakítására is sor kerül, a cég meglévő és jövőbeli partnerei számára.

Az ABB Magyarországon is élen jár a (PV) fotovillamos energia átalakító-, szállító- és védelmi megoldások területén, és kiváló tapasztalattal rendelkezik a hazai igényeket tekintve.

A cég gyakorlatilag minden lakossági, közületi és erőművi alkalmazáshoz minőségi termékek széles palettáját kínálja – magukba foglalva kis- és középfeszültségű kapcsolóberendezéseket és védelmeket, transzformátorokat és az erőművek szívét a szolár invertereket – annak érdekében, hogy ügyfelei megbízhatóan hozzáférhessenek a megújuló energiaforrásokhoz. A vállalat mindenkit ki tud szolgálni, aki megújuló energiából szeretné fedezni mindennapi energia-szükségletét, hiszen világszerte sokéves tapasztalattal rendelkezik e területen is.

„A WING vezető magyar ingatlanvállalkozás, mely elkötelezett a hosszú távon is értéket képviselő és fenntartható épületek megvalósítása mellett. A vállalat referenciái között olyan projektek szerepelnek, mint az egyik első budapesti BREEAM „very good” tanúsítvánnyal bíró irodaház, az Allianz székháza, vagy az októberben átadásra kerülő Hegyvidék Központ, az ország első környezettudatos bevásárlóközpontja. Ezért különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a világ egyik vezető iparvállalata, az ABB révén ilyen előremutató technológia kerül kiépítésre az East Gate Business Parkban. Mivel a technológia alapvetően energia takarékosságról szól és számottevő megtakarítással jár, így üzletileg is előnyös. Bízunk abban, hogy az új napenergia telep jó példaként szolgál mások számára is és hazánkban is egyre nagyobb teret nyer az energiatudatos gondolkodás” – mondta Noah M. Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásainkkal lehetővé tesszük a közüzemi szolgáltató és ipari ügyfeleinknek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport több mint 100 országban van jelen és 145 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

A WING Zrt. sajtóközleménye

További híreink