Átadták a Corvinus Egyetem új oktatási épületét

2007-09-12

A Budapesti Corvinus Egyetem PPP konstrukcióban megvalósult, mintegy 10 milliárd Ft összértékű új oktatási és könyvtár épületét a tervek szerinti időben, 2007. szeptember 12-én adta át a diákoknak Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke. A Wallis Ingatlan Zrt. fejlesztéseként megvalósuló, világszínvonalú oktatási komplexum kulcsátadóján a miniszterelnökön kívül beszédet mondott Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Noah M. Steinberg a Wallis Ingatlan Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Dr. Mészáros Tamás a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. A szimbolikus kulcsot Veres Tibor a Wallis Zrt. elnöke adta át Dr. Mészáros Tamásnak.

A több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű, multifunkcionális Közraktár utcai épülettömb a Budapesti Corvinus Egyetem könyvtárának és oktató termeinek ad helyet, valamint magába foglalja a Studium Irodaház „A” kategóriás irodáit is. A komplexum a IX. kerületi Czuczor-Közraktár-Mátyás-Lónyai utcák által határolt területen, közvetlenül a Nagyvásárcsarnok és a Corvinus Egyetem főépületének szomszédságában, PPP konstrukcióban épült fel. A 10 milliárd forint összértékű beruházás három szereplője az oktatási épületet birtokba vevő Budapesti Corvinus Egyetem, az ingatlanberuházó Wallis Ingatlan Zrt. és a területet biztosító Magyar Állam. A nyilvános közbeszerzési eljárást elindító egyetem több vezető nemzetközi és hazai pályázó közül választotta ki a Wallis Ingatlan Zrt.-t, mint a legjobb minőségű és pénzügyi ajánlatot kínáló fejlesztőt. A jól átgondolt, professzionális rendszer teszi lehetővé, hogy a beruházás költséghatékony megoldásban jöjjön létre, mert a befektető által közvetlenül hasznosítható területek elősegítik, hogy az egyetem által fizetendő bérleti díj a jelenlegi piaci árakhoz képest igen kedvező legyen. Az oktatási célú épületrész költsége nettó 6.050.609 ezer Ft.

Az új egyetemi könyvtár és oktatási épület közel 4000 egyetemi polgár – 3500 hallgató, illetve mintegy 300 oktató és adminisztratív dolgozó – befogadására alkalmas. Az egyetem 22 ezer négyzetméterén korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelt 32 oktatóterem, 19 szemináriumi terem, 6 előadó, egy 500 fős nagyelőadó, valamint tanszéki-, és egyéb kiszolgáló egységek helyezkednek el. A Központi Könyvtár 450 férőhelyes folyóirat olvasója, a 33 férőhelyes hírlapolvasó, a 64 férőhelyes e-könyvtár és a Közgazdasági Történeti Kutatókönyvtár összesen 4000 négyzetmétert foglal el. A könyvtár szabadpolcain mintegy 100 ezer kötet, könyv és folyóirat várja az olvasókat. A befektető Wallis Ingatlan által elkülönülten működtetett Studium Irodaház, amely szintén az impozáns épületegyüttes része, 13.500 négyzetméter összterületen, hét emeleten kínál nagy alapterületű, rugalmasan osztható irodaterület a bérlőknek.

Az egyetem új, Közraktár utcai épületében modern építészeti és belsőépítészeti megoldásokat, fiatalos színeket alkalmaztak. Érdekesség az Aula led-fényes órája és a recepció egyedi üvegbeton pultja. Különleges továbbá a könyvtári technológia, és a legkorszerűbb technikával felszerelt nagyelőadó.

A tervezők az épület megalkotásánál gondoltak a parkolási nehézségeire, illetve a fogyatékkal élőkre is. A felépítmény alatt 2 szintes, több mint 400 férőhelyes (ebből 9 mozgássérült-parkolóhely) parkolóház valósult meg, ami a belvárosi viszonyokhoz képest kiemelkedően magas parkoló-arányt jelent. A mélygarázs egyik része az irodaház bérlői számára fenntartott-, másik része nyitott, bárki számára igénybe vehető parkolóház. A mélygarázs mindkét határoló utcáról megközelíthető, behajtása a Czuczor és a Mátyás utcák felől is biztosított. A beruházáshoz kapcsolódóan a környező utak díszburkolatokat, utcabútorokat és díszvilágítást is kaptak.

A Budapesti Corvinus Egyetem új oktatási és könyvtár épülete és a kapcsolódó irodaház beruházásához a bankhitelt az Eurohypo biztosította. Az épület terveit a Konstruma Kft. készítette, szoros együttműködésben az AD Stúdió-val és a Wing Tervező Zrt-vel, összesen 28 tervezőiroda bevonásával. A kivitelezés fővállalkozója a Market Építő Zrt. volt, amely cég a Wing Tervezővel együtt a Wallis Ingatlan leányvállalatai közé tartozik. A külső lebonyolító- és műszaki ellenőr munkákat az Óbuda-Újlak Zrt. végezte. A 2006 márciusában indult építkezésen előfordult, hogy 650-800 fő dolgozott egy időben. A mindössze tizennyolc hónapig tartó munkálatok során 28 ezer köbméter betont, 4 000 tonna betonacélt és 96 tonna beépített acélszerkezetet használtak fel. A beruházáson 3 toronydaru dolgozott. Az épületen használt burkolóanyag mennyisége 9 600 négyzetméter, a főhomlokzatot 807 négyzetméter üveglap fedi.

„A Wallis Ingatlan célja Magyarországon értéket teremteni az épületei révén. A Corvinus Egyetem új Campus épülete tökéletesen testesíti meg ennek a célnak a megvalósulását, hiszen az épület minősége, mérete és funkciója gazdagítja az országot, a várost és az egyetemet. A PPP konstrukció révén piaci ár alatt jutnak az Egyetem tanárai, diákjai világszínvonalú létesítményekhez a kitűzött határidőn belül. A Wallis Ingatlan egy teljesítményorientált vállalkozás és meggyőződésünk, hogy ez a teljesítmény önmagáért beszél.” – nyilatkozta Noah M. Steinberg, az ingatlanfejlesztő Wallis Ingatlan Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Sajtóközlemény

További híreink