Az ország második legmagasabb szobra díszíti az új Corvinus Campus falát

2009-10-15

A Budapesti Corvinus Egyetemen új épületének Duna parti homlokzatát október 6. óta 33 méter magas szobor installáció díszíti. A szobor a Kossuth-díjas művész Jovánovics György munkája, aki a 28 elemből álló alkotást a Duna part új jelképének szánja.

A Corvinus Egyetem több mint 50.000 négyzetméter szintterületű új oktatási épületét és a kapcsolódó Studium Irodaházat még 2007 szeptemberében adta át a beruházó WING Zrt. A PPP beruházás részeként a beruházó az építési költség 1 %-át képzőművészeti alkotásra fordította. Ennek megvalósulása a napokban elkészült mű, a Kossuth-díjas szobrászművész Jovánovics György alkotása. A művész pályája során első ízben adott címet a művének és ezúttal rögtön kettőt is: „Az épülés szelleme” elnevezés az Egyetem tudásmegosztó funkciójára utal, míg alcíme a „Nagy Corvinus Napóra” könnyedebb, a fényjátékra utalva a jobb megjegyezhetőséget szolgálja.

A pályázatra beérkezett műalkotások közül az Oktatási Minisztérium által delegált szakmai zsűri választotta ki Jovánovics György installációját. A nyertes mű megvalósulását mind építészetileg, mind esztétikai elemeit tekintve egyöntetűen támogatta a Központi Tervtanács is. A kivitelezés 2009 második negyedévében indult.

A műalkotás az ország legmagasabb szobrának, a Szabadság-szobornak méreteivel vetekedő, 33 méter magasságban díszíti a Corvinus Egyetem főbejárattal szomszédos falfelületét. A 28 részből álló kompozíció anyagában fém, formáját tekintve pálcák, vastagabb gerendák és kockák térbeliségét követő kubusokból épül fel. A matt fehér árnyalatú elemek jól követik az oktatási komplexum finom eleganciáját, miközben az okker színű burkolattól elkülönülve a Duna partról nézve is igazi jelként funkcionálnak. „Az Egyetem számára készült alkotással határozott célom volt, hogy művészi alkotásként és architektúraként egyaránt értelmezhető legyen. Számomra az egyetem az oktatás és tanulás színhelye, s mint olyan, a megőrzést, a rendszert, az átláthatóságot, egy magasrendű egyszerűséget szimbolizál. Ennek lenyomata az elkészült dobozszobor is, amely impozáns méretei ellenére a súlytalanság látszatát kelti.” – jellemezte műalkotását Jovánovics György szobrászművész.

A most átadott szobor nem az első komoly, méreteiben is monumentális köztéri alkotása a Kossuth-díjas művésznek. Trójai papírgyár című márvány szobra a szöuli Olimpiai Parkban található, emellett szintén sokak által ismert a Kerepesi temető 301-es parcellán elhelyezett, az 1956-os forradalom mártírjainak állított emlékműve is.

Noah M. Steinberg, az oktatási komplexumot fejlesztő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „A WING Zrt. célja, az általa fejlesztett épületeken keresztül, az értékteremtés. Ez az érték pénzügyi, építészeti és funkcionális értelemben is értendő. A Corvinus Egyetem új Közgáz Campusa funkcionális értéket képvisel, mivel az ország leendő közgazdászai egy világszínvonalú építmény falai között tanulhatnak. Az építészeti érték pedig a most megvalósult szoborral még teljesebbé vált.”

A WING Zrt. sajtóközleménye

További híreink