Belép a lengyel ingatlanpiacra a Wing

2019-10-21

A vezető lengyel ingatlanfejlesztő többségi tulajdonosa lehet a magyar cég, amely így jelentős régiós szereplővé válik.

 A WING csoport október 16-án adásvételi szerződést írt alá a vezető lengyel ingatlanfejlesztő, a varsói tőzsdén jegyzett Echo Investment SA többségi tulajdonrészének megvásárlására. A WING az Echo hosszú távú növekedési programját támogatva, stratégiai befektetőként száll be a vállalatba. A tranzakció, amely által a magyar WING régiós szinten is jelentős ingatlanvállalkozássá lép elő, a lengyel versenyhatóság jóváhagyását követően lép hatályba.

Az adásvételi szerződés értelmében a WING megvásárolja a Lisala sp.z.oo 100 százalékos üzletrészét, amely cég tulajdonában áll a Varsói Értékpapír Tőzsdén (GPW) jegyzett ECHO Investment S.A. 55,96%-os tulajdonrésze.

„Az idén húsz éves WING a magyar ingatlanpiac vezető ingatlanvállalkozása, világszínvonalú és komplex szaktudást igénylő épületek megvalósítója. A vállalat a hazai ingatlanpiacon elért sikereire alapozva, stratégiai célnak tűzte ki a nemzetközi terjeszkedést. A regionális piacok feltérképezése során, az ingatlanfejlesztési lehetőségek és a befektetői piac jellemzői alapján a lengyel ingatlanpiac bizonyult számunkra a legvonzóbb befektetési célpontnak. Így itt kerestünk olyan stratégiai befektetési lehetőséget, ami a stabil és eredményes működés mellett hosszú távú növekedési potenciállal is bír. Az Echo piacvezető ingatlanfejlesztő vállalkozás, amely hasonló értékek mellett működik, mint a WING. Mindkét vállalkozás alapjait a jó teljesítmény, a tisztességes emberi magatartás és a professzionális munka biztosítja. A lengyel cég eredményeit ötvözve a WING hazai ingatlanpiacon megszerzett egyedülálló szaktudásával és vezető pozíciójával, régiós szinten is meghatározó szereplővé válhatunk.” – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A 2016-ban elfogadott új vállalati stratégia óta sikeresen változtattunk a cégünk profilján és ingatlanokat tulajdonló vállalatból ingatlanfejlesztővé váltunk. Az Echo Investment tökéletesen felkészült arra, hogy tovább erősítse fejlesztői tevékenységét Lengyelországban, mind a lakó-, mind az iroda-, mind a kiskereskedelmi ingatlanok területén. Ezekben a szegmensekben jelenleg közel 90 projektünk van folyamatban, mintegy 1,3 millió négyzetméter alapterülettel. Meg vagyunk győződve arról, hogy az új, ingatlanfejlesztőként is tevékenykedő, hosszú távú szakmai befektetőnk segítségével az Echo Investment folytathatja a növekedési pályáját és tovább erősítheti a piaci pozícióját” – mondta Nicklas Lindberg, az Echo Investment vezérigazgatója.

Az Echo Investment a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cég, és az egyetlen, amely egyszerre van jelen a lakó-, a kiskereskedelmi, illetve az irodapiacon. Társadalmilag felelős ingatlanfejlesztőként az Echo Investment jelentős, városformáló, több funkciót ötvöző, emberközpontú óriásprojektekben is érintett. A cég hét lengyel nagyvárosra fókuszálja fejlesztői tevékenységét: Varsó, Krakkó, Łódź, Wrocław, Katovice, Gdanszk, és Poznan. Az eddigi működése során mintegy 1,7 millió négyzetméternyi ingatlant fejlesztett. Az Echo Investment részvényeit 1996 óta jegyzi a Varsói Értékpapír Tőzsde.

A WING a hazai ingatlanpiac vezető, magyar magántulajdonban lévő vállalkozása jelentős projektportfólióval, befektetési tevékenységgel és ingatlanszolgáltatásra specializálódott leányvállalatokkal. A cég minden piaci szegmensben aktív, irodákat, ipari ingatlanokat, kereskedelmi célú ingatlanokat, szállodákat és lakóingatlanokat is fejleszt, Magyarország legnagyobb irodafejlesztője. Az elmúlt 20 év során mintegy egymillió négyzetméternyi ingatlant fejlesztett.

A vállalat legutóbbi fejlesztései között található az ország legmodernebb és legnagyobb egy épülettömbben megvalósult új irodaháza, a Magyar Telekom új székháza, a Skylight CITY irodaház és az új WIZZ AIR oktató központ. Fejlesztés alatt áll a Siemens-evosoft új székháza, a Liberty Irodaház, a BB Hotel, a Kassák Residence és Kassák Passage lakóparkok és a Park West és Metropolitan Garden lakóprojektek. A cég már felépület fejlesztései közé tartoznak többek között az Ericsson székház, az ibis Styles Budapest Airport Hotel, az E.ON székház, a Studium Irodaház, az Átrium Park, az MTV új székháza és gyártóbázisa, az Allianz székháza, a cég saját székháza, a Máriássy Ház, a Millenáris Parkban található három irodaház. Ipari parkok, úgymint az East Gate Business Park, a Dél-pesti Üzleti Park; kereskedelmi fejlesztések, az egri bevásárlóközpont, az Agria Park vagy Magyarország első környezettudatos bevásárlóközpontja, a budai Hegyvidék Bevásárlóközpont. A vállalat tulajdonában van az EuroCenter és a szombathelyi Family Center.

A WING Zrt. 2018 elején kezdte meg a nemzetközi terjeszkedést Bulgáriában, miután megvásárolt két Szófiában található irodaházat.

További híreink