Bevásárlóközpontból is lehet szépet építeni

2009-11-27

Egy bevásárlóközpont is lehet szép, valami más, építészetileg is értékes megoldás és nem szükségszerű, hogy városképbe nem illő, ormótlan épületet legyen. A szép és jóra született most elismert példa Magyarországon is. Az egri Agria Park épülete az első hazai bevásárlóközpont, amely a legjobb magyar épületek közé jutott a Média Építészeti Díján.

Idén ötödik alkalommal adták át a Média Építészeti Díját. A díj érdekessége, hogy azt építészek elővéleményezése után a hazai média képviselőinek szavazatai alapján ítélik oda. A 11 tagú zsűri hét épületet juttatott 2009 legjobb hazai épületei közé. Az Agria Park különlegessége, hogy első és egyedüli bevásárlóközpontként sikerült bejutnia a legjobbak közé.

Az épület már első ránézésre is formabontó. Eger történelmi belvárosában, ahol egykor a vásártér jelentette a közösségi élet színterét, most a hajdani vásártér helyén álló Agria Park kívánja újjáéleszteni a történelmi piactér sokszínűségét, nyüzsgését. A Park építése során arra törekedtek, hogy ezt a hangulatot idézzék fel, figyelembe véve a közbenső időszakban, 1896-tól itt álló Dohánygyár formai hagyományait. A végeredmény az új és régi ötvözete: egy, az országban egyedülálló, élettel teli épületkülönlegesség, melyet a város polgármestere Eger új büszkeségének nevezett.

Noah M. Steinberg, az épületet fejlesztő WING Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a hazai média ezzel elismerte, hogy egy bevásárlóközpont is képviselhet kiemelkedő építészeti értéket. Természetesen ehhez kiemelkedő építészekre, a hagyományokat megőrző, ugyanakkor az újításokat és a XXI. század megoldásait is merészen alkalmazó gondolkodásokra van szükség.

Az Agria Park érdemeit külföldön is elismerték. A CNBC Arabya nevével fémjelzett Európa és Afrika Ingatlan Díjon idén a Legjobb Kereskedelmi Központ kategóriát nyerte el, 2008-ban pedig a CiJ közép-európai ingatlanlap szakmai zsűrije választotta a Legjobb Bevásárlóközpont fejlesztésnek.

WING Zrt. sajtóközleménye

További híreink