Elérte szerkezetkész állapotát a Liberty, a WING iroda- és szállodafunkciókat is kínáló mixed-use ingatlanfejlesztése

2022-07-14

A tervezett időzítésnek megfelelően a Liberty irodaház elérte szerkezetkész állapotát, így közelebb érve az épület 2023-as átadásához. A IX. kerületi Könyves Kálmán körúton helyet kapó, többfunkciós épület környezettudatos megoldásokkal, kényelmi szolgáltatásokkal és egy dual-branded ibis-Tribe hotellel várja majd bérlőit, illetve látogatóit átadása után.

A Liberty irodaház mélyépítési munkái 2019 szeptemberében kezdődtek meg a folyamatosan fejlődő és megújuló IX. kerületi Könyves Kálmán körúton. A szintén a WING fejlesztésében épült, Telekom székház mellett helyet kapó, két szárnyból álló épület újabb mérföldkőhöz érkezett az átadása felé vezető úton, idén júniusban ugyanis – az előzetes ütemterveknek megfelelően - elérte szerkezetkész állapotát.

Funkciók, szolgáltatások

Az épület első ütemében épülő déli szárnyban az irodákon kívül egy 332 szobás, dual-branded ibis-Tribe hotel is helyet kap. Az irodai részek 2023 tavaszától, míg a szállodák 2023 őszétől nyitják meg kapuikat, így ez lesz az első Magyarországon átadott Tribe Hotel. A második ütem északi szárnyában irodaszintek találhatóak, melyek átadása szintén 2023 őszére tervezett. Az épületben a kétféle funkciót elkülönülten, de egymást jól kiegészítve alakítják ki. Az iroda és a hotel szintek külön lobbyból lesznek megközelíthetők, a szállodai szobák az 5-8. emeleten kapnak helyet.

A földszinti lobbyban étterem és business corner várja a látogatókat, valamint egy 250 fő befogadására alkalmas konferenciaterem. Mindezek a szolgáltatások elérhetőek lesznek az irodai bérlők számára, ugyanúgy, ahogyan például a tisztítószolgáltatás, a taxirendelés, vagy a ma már kötelezőként számon tartott kerékpártárolók és kerékpáros öltözők. Az épületben megtalálható lesz egy ökológusok által összeállított növényzet és vízfelület alkotta belső kert, amely akár a hidegebb hónapokban is a kinti tér nyugalmát és frissességét biztosítja. Emellett, a tetőn sportpályák, futópálya és pihenőkertek nyújtanak majd aktív kikapcsolódási lehetőséget. 

Építkezés

A Liberty irodaház nem csak megnyitása után kínál majd egyedi megoldásokat, hanem már a kialakítása és szerkezetének építése során is számos sajátos elemet használtak. Az épület megtervezése során nem csak a látvány, de a funkcionalitás is nagyon fontos szempont volt. Az előregyártott betonból készült, szintenként kinyúló párkányok nem csak markáns építészeti elemként szolgálnak, hanem az emeletek közötti tűzgátak, az ablaktisztító járdák és a díszítő lamellákat tartó szerkezetek is egyben. A ferde párkányokba merev acélbetéteket helyeztek el, így téve a karcsúra tervezett formát állékonnyá.

Érdekességek a Liberty Irodaház építkezéséről

  • Az alapozás során kiásott gödröt körülbelül 35 olimpiai úszómedencényi vízzel lehetne feltölteni.
  • A szerkezetépítés során nagyjából 34.000 köbméter betont használtak fel, ami egy darabban egy körülbelül egy 32,5 m oldalhosszúságú kockát töltene ki.
  • Mintegy 3600 tonna betonacélt építettek be az épületbe, ami 2200 darab átlagos személyautó vagy 20 db üres Boeing-747-es súlyának felel meg.

Környezettudatosság

A többfunkciós elemek mellett a környezettudatos megoldások is nagy szerepet kaptak a tervezésnél, mivel az épület a BREEAM Excellent környezetvédelmi minősítést célozza. Ennek jegyében a Liberty-ben energiahatékony berendezések, például hővisszanyerős szellőzőgépek, illetve alacsony fogyasztású LED lámpatestek és alacsony vízfelhasználású szaniterek is helyet kapnak. Az egyre elterjedtebb elektromos gépjárművek töltési lehetőségét pedig elektromos töltőállomások biztosítják.

Megváltozó bérlői elvárások

A bérlők az irodaválasztásnál elsősorban a jó lokációt keresik, amely könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is, a magas műszaki tartalom érdekében pedig vállalják a magasabb bérleti díjszintet is – derül ki a WING piaci helyeztértékeléséből. A magasabb költségszintért cserébe ugyanakkor egyre inkább elvárják az ügyfelek a kulcsrakész kialakítást, a kiemelkedő zöld technológiákat és a rugalmasan alakítható tereket. A meglévő, jó lokációban levő irodaépületek 2021-ben és 2022 első félévében is megtartották, vagy akár mérsékelten emelni is tudták a bérleti díjaikat, azonban a fejlesztési projektek terén a bérleti díj még markánsabb növekedést mutat. A fejlesztési projektek kínálati díjai manapság már jellemzően 16 eurótól indulnak, és immáron a 19-20 euró felső határ sem csak a legközpontibb helyszíneken fordul elő. A WING tapasztalatai szerint az irodaprojektek sikerességében kulcs lehet a rugalmasabb, emberközpontú tervezés, miközben egyre nagyobb igény mutatkozik olyan épületek iránt, ahol az irodák mellett más funkciók, pl. üzletek, lakások is helyet kapnak.

Elhelyezkedés

A Liberty lokációját tekintve a Könyves Kálmán körút - Albert Flórián út kereszteződésénél található, a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről érkezve a belváros kapujában. A megújuló M3 metróvonal közvetlen és kényelmes kapcsolatot biztosít a belváros felé, az épület előtt elhaladó 1-es villamos a városon át kínál gyors alternatívát, a szemközti Népliget autóbusz-pályaudvarról és Ferencváros vasútállomásról pedig belföldi és nemzetközi járatok is indulnak. A Liberty néhány percen belül elérhető körzetében található a Lurdy Ház, élelmiszer bolt és számos étkezési lehetőség, a szomszédos Telekom székházban pedig egy Cafe Frei. A környéken jelentős fejlesztések fejeződtek be, illetve vannak jelenleg is folyamatban, amelyek által folyamatosan nő a városrész presztízse.

A Liberty Irodaház építésében a WING a következő cégekkel működött együtt:

Swietelsky Magyarország Kft. (szerkezetépítés)

DPI design Kft. (építészet)

VL Mérnökiroda Kft. (műszaki ellenőrzés)

További híreink