Esély a szegénységből való kitörésre: a Wing lakótelepi szegény gyerekeknek indított ösztöndíj-programja

2012-07-03

Egy éve indította útjára a WING, a vezető magyar ingatlanvállalkozás egyedülálló kezdeményezését, a lakótelepi szegény gyerekek megsegítésére létrehozott ösztöndíj-programját. A program sajátossága, hogy egyedileg alkalmazkodik a szegény gyerekek igényeihez, életkörülményeihez. Személyre szabott. A program egy éves mérlege: reális, működő kitörési lehetőséget, perspektívát tud nyújtani a lakótelepen élő szegény gyerekek számára. A WING a programot mintaprogramnak szánja, melyet a jövő tanévben tovább bővít.

2011-ben négy gyerek kapta meg a tanév folyamán a rendszeres anyagi támogatást. A gyerekek kiválasztására a családi helyzetüket, képességeiket jól ismerő alapítvány munkatársai tettek javaslatot. Az alapítvány speciális mentor-programot dolgozott ki, minden gyerek mellé velük együttműködő, őket jól ismerő felnőtt mentor-segítőket jelölt ki. Ők mérik fel, hogy az egyes gyerekeknek mire van szükségük és a pénz felhasználását is ők ellenőrzik.

A WING célja, hogy munkájával hozzájáruljon a tevékenységi helyszíne, a város fejlődéséhez. A város fejlődése nem csak az épített környezetre vonatkozik, hanem a benne élő emberekre is, és ezen belül is főleg a fiatalokra. Az ösztöndíj program ennek a célnak a teljesítésére jött létre. A WING a sikert látva, folytatja a megkezdett segítségnyújtást, a jövő tanévben is biztosítja a diákok havi támogatását, illetve bővíti a programot és újabb kisdiák számára nyit lehetőséget a belépésre. A cég bízik abban, hogy példáját más cégek, szervezetek is követik, és sikerül széleskörű és hatékony hátteret teremteni a lakótelepeken élő szegény gyerekek kitörési lehetőségének megteremtésére.

Háttér

Megbízható felmérések nincsenek a lakótelepen élő szegény gyerekek számáról. Szociológiai becslések szerint számuk több ezerre, tízezerre tehető. A nagyvárosokban élnek, itt, velünk. A Jövőbarát Alapítvány 17 éve foglalkozik a lakótelepen élő, hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésével. Ők az egyetlen szervezet az országban, amely kimondottan a lakótelepen élő szegény gyerekek megsegítését célozza. Budapest és az ország legnagyobb lakótelepén, a III. kerületben működnek.

Céljuk kezdetben az volt, hogy az iskola végeztével a szabadidő értelmes eltöltéséhez biztosítsanak lehetőséget a felső tagozatos, csellengő gyerekeknek. Hamarosan kiderült azonban, hogy mindez nem elég. A gyerekek ugyanis nem csak a szabadidő értelmes eltöltéséhez nem rendelkeznek lehetőséggel, pénzzel, hanem a legtöbbször élelemre, BKV-bérletre sem jut pénzük.

A WING Zrt. azért állt az alapítvány mellé, hogy felhívja a figyelmet a lakótelepi gyerekszegénység létező, ám a széles közvélemény számára alig ismert problémájára. Az alapítvány egyedüli rendszeres támogatójaként azonban azzal szembesült, hogy a gyerekek olyan élethelyzetben vannak, hogy a szegénységből kitörni szinte lehetetlen. A családoknak nincs pénze a napi menzára, BKV-bérletre, még a középiskolai, szakmunkás tanulmányok finanszírozására sem. Felsőoktatásba jelentkező diák a több száz gyerek között nem volt. A többségükben "csonka" családok nem tudják megvenni a több tízezer forintba kerülő tankönyveket, tanszereket, nem tudják fizetni a korrepetálást vagy tanárt fogadni a tehetséges gyerekek mellé. Ezért döntött a cég úgy, hogy a valós igényekhez igazodva, tanulmányi ösztöndíjat alapít a boldogulást lehetővé tevő és szakmát adó középiskola elvégzésének biztosítására.

Az ösztöndíjprogram nem csak a tanulásban, de az önismeretben, a személyiségfejlesztésben és kiteljesedésben is segítségül szolgál a gyerekeknek. Van olyan kisdiák, aki élete szakmáját találta meg a jószándékú segítőknek köszönhető vendéglátóipari szakmai gyakorlata során. Másikuk, aki egy jónevű budapesti gimnáziumba jár, újból elérhető vágyának tartja az orvosi egyetemre való jelentkezést. Ő a biológia szerelmese, amihez tudott az ismereteit bővítő plusz szakkönyveket, a világhálón elérhető szakismereteket elérhetővé tevő laptopot venni. De akadt olyan kisdiák is, aki régi álmát valósíthatta meg: új futócipőt tudott venni, amiben futóversenyt nyert. http://www.ejsport.hu/

WING Zrt. sajtóközleménye

További híreink