Holnap nyit Eger első bevásárló- és szórakoztató központja, azAgria Park érték teremtése és érték megőrzése egy helyen

2008-03-06

2007. március 7-én megnyitja kapuit Észak-Magyarország első bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató komplexuma az Agria Park. A Wallis Ingatlan egri nagyberuházása 15 hónap alatt valósult meg. A modern építészeti megoldásokat a múlt értékeivel ötvöző, közel 22 000 m2 alapterületű bevásárlóközpont három szinten várja vendégeit neves üzletekkel, kiállításokkal, programokkal és a felújított ősfás parkkal. A bevásárlóközpont közel 100 üzletében és szolgáltató egységeiben várhatóan közel 800 ember dolgozik majd, melynek jelentős hányada helyi munkaerő.

A tavaly februári alapkőletétel óta gyors ütemben épült a többszintes létesítmény, mely regionális és országos szinten is kuriózumnak számít. Az Eger történelmi városközpontjában található komplexum egyedülálló módon ötvözi a modern megoldásokat a múlt értékeivel. A komplexum magán viseli napjaink design megoldásait és vonalait, amelyek egyedülálló módon illeszkednek a fejlesztő által megőrzött és felújított régi épületegyütteshez. Ilyen az egriek jelképévé vált víztorony, a korábban itt álló dohánygyár eredeti kovácsoltvas szerkezete és a máig dohányillatot árasztó tetőszerkezete.

Az Agria Park fogadtatása kedvező volt a bérlők körében. Az aláírt bérleti szerződések alapján az Agria Park legnagyobb bérlői közé tartozik a C&A, New Yorker, Vögele, Reserved ruházati üzlet, a Tesco szupermarket, a Humanic és más cipőboltok, a Libri könyváruház és a Hervis sportbolt. A bérlők között szerepelnek még többek között olyan divatmárkák, mint a Benetton, Springfield, Pimkie, Orsay, Promod, Levi’s, valamint a fehérneműre szakosodott Calzedonia és Intimissimi, és a Benetton fehérnemű márkája, az Undercolors is. Számos sportruházati kellékeket és sporteszközöket kínáló üzlet is bérleti szerződést írt alá – így az Adidas, a Budmil, a Nike, a Players Room és sokan mások is megtalálhatók az egri bevásárló komplexumban. A kozmetikai cégek között a DM  drogéria és Douglas parfüméria is képviselteti magát.

A régió legmodernebb bevásárlóközpontjában szép számmal lesznek jelen éttermek: összesen 7 gyorsétterem különböző nemzetiségű kínálattal, 1 fagyizó, 1 cukrászda, 1 szendvicsbár és 3 kávézó várja a látogatókat. A vásárlók igényeinek megfelelően helyet kapott számos olyan szolgáltatás, amely megkönnyítheti a látogatók mindennapjait. Házon belül intézhetik napi teendőiket a komplexumban található pénzváltó, újságos, gyógyszertár, fodrász és órajavító, Mister Minit, virágüzlet, ajándék- és játékboltok segítségével. Banki szolgáltatásokat is elérhetünk a CIB Bank, valamint az Unicredit Bank itt üzemelő fiókjaiban. A szórakozni vágyó látogatók a Roulette Teremben tölthetik el az időt. Ezen kívül a bevásárlóközpontban egy háromtermes mozi is nyílik, amivel komoly hiányt pótolnak az építtetők a térségben. A komplexum alatt az első órában ingyenes 500 férőhelyes parkoló segíti az ide látogatók parkolását. Eger legnagyobb mélygarázsa óriási mértékben bővíti a belváros parkolási kapacitását is.

„A Wallis Ingatlan hisz abban, hogy a fejlesztései által megvalósult értékteremtéssel és értékmegőrzéssel iránymutató a magyar ingatlanfejlesztők között. Bízunk benne, hogy az egriek és a régióban lakók büszkék lesznek az Agria Parkra. Hiszek abban, hogy az Agria Park kellemes kikapcsolódást, valamint felejthetetlen élményt nyújt mindazoknak, akik ellátogatnak Eger bevásárlóközpontjába, ahol múlt és jövő ilyen különleges harmóniában fonódik össze.” – emelte ki az átadás kapcsán Noah M. Steinberg, a Wallis Ingatlan elnök-vezérigazgatója.

A beruházás fejlesztője, a Wallis Ingatlan mindvégig szem előtt tartotta a közvetlen közelben és a régióban élők igényeit, így szavazás útján született meg az Agria Park elnevezés. A folyamatos érdeklődésre való tekintettel a fejlesztő 2007 decemberében Nyílt Napra invitálta az egri lakosságot és a sajtó képviselőit, amelynek keretében a közel 300 érdeklődő szakemberek vezetésével tekinthette meg az épülő bevásárlóközpontot.

A Wallis Ingatlan Zrt. a városvezetőséggel együttműködésben számtalan fejlesztést hajtott végre a város területén. Mindezen munkálatok részeként felújította a Rózsa Károly utca egy részét, a Vörösmarty utcában új lehajtó sávokat alakított ki, míg a Dr. Nagy János utca részleges felújításával együtt be- és kihajtó sávokat készített. Faltól-falig új burkolatot kapott a Törvényház utca érintett szakasza, de új járda is készült egészen a Bazilikáig. A Wallis Ingatlan új lámpás csomópontot is kialakított, kicserélt további közlekedési lámpákat, valamint a távolsági buszvégállomásnál  egy kényelmesebb buszmegállót alakít ki a tavasz folyamán. Mindemellett a Wallis Ingatlan az Agria Parkon kívül 517 fát ültetett, hozzájárulva az egészségesebb és jó levegőjű városi környezethez.  Az Agria Parkhoz nem közvetlenül kötődő külső út- és infrastrukturális felújításokra közel 500 millió Ft-ot költött a fejlesztő, hozzájárulva Eger közlekedési- és infrastrukturális fejlődéséhez.

A város tulajdonában lévő helyi üzemeltetővel, az Agria-Film Mozi-üzemeltető és Szolgáltató Kft.-vel  együttműködésben valósította meg a fejlesztő a háromtermes mozit. Ezzel együtt egy nem szokványos, kulcsrakész kivitelezési kötelezettséget is vállalt, amely mintegy negyedmilliárd forinttal emelte meg a beruházás költségeit.

Mindemellett a Wallis Ingatlan társadalmi felelősségvállalásának részeként kiemelten támogatja az olyan szervezeteket, amelyek munkájukkal hozzájárulnak egy közösség értékeinek megőrzéséhez, ápolásához. Éppen ezért a megnyitó alkalmából az Agria Park több helyi közösséget támogat: Az Agria Park az eredeti állapotában helyreállított Dohánygyári Emléktár működtetését kívánja elősegíteni az egri Dobó István Vármúzeumnak adományozott 1 500 000 forinttal, míg az Eszterházy Károly Főiskolának felajánlott 500 000 forinttal a felsőoktatás és a versenyszféra harmonikus együttműködését kívánja elősegíteni. A városi kosárlabda csapat 1 000 000 Ft értékben kap támogatást az Agria Parktól, amellyel Eger város NB II-es listavezető, és NB I-be készülő kosárlabda csapatának további sikereit kívánja elősegíteni. Az Agria Park a Rendőrség számára vásárolt két robogóval kívánja támogatni a város közbiztonságának növelését és a közbiztonságot szolgáló eszközpark fejlesztését. A megnyitó napjának, március 7-nek első Egerben napvilágot látott újszülöttje 150 000 Ft értékű egyéni támogatást kap a Parktól.

Az Agria Park kivitelezését gondos tervezőmunka előzte meg, amelynek eredményeként a fejlesztő három szinten közel 19 000 m2 üzlethelységet, 1 600 m2 irodát és 1 400 m2 raktárterületet alakított ki a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően. A bevásárlóközpontban a 3,75 méteres bolti belmagasság, elrejtett gépészeti rendszerek biztosítanak kellemes légkört. Ehhez társul a pihenés mellett rendezvények lebonyolítására is alkalmas – az építkezés során is nagy figyelemmel megóvott – ősfás park, amely az európai uniós szabványoknak megfelelő játszóteret kapott. Az épület teljes külső környezete akadálymentesített, amellyel a kerekesszékkel élők mellett a kismamák közlekedését kívánják megkönnyíteni.

A projekt a tulajdonosi tőke mellett, az Euro Hypo Bank által biztosított banki finanszírozásból valósult meg. A kivitelezésében az ország egyik vezető kivitelező vállalkozása, a generál kivitelező Market Építő (a Wallis Ingatlan Csoport tagja) vállalta a főszerepet. További közreműködők voltak a lebonyolító és műszaki ellenőr Óbuda-Újlak, a tervező Schön Építész Iroda és a szintén Wallis Ingatlan Csoporthoz tartozó Wing Tervező. Az Agria Park bérbeadását a Cushman & Wakefield végezte.

Érdekességek:

-              Az építés során a dohánygyár falából vett rétegvizsgálat segítségével állapították meg az eredeti színeket, amelyeket azután alkalmaztak a felújítás során.

-              Az új komplexumból bruttó 7000 m2 (közel egyharmad) a dohánygyár eredeti épülete, amelynek felújítása során megőrizték az eredeti tető- és tartószerkezetet.

-              A névszavazáson felmerült nevek – Eger Center, Efendi, Agrikum, Éger és Agria Park - közül végül az Agria Park elnevezés aratott a legnagyobb sikert az egriek körében.

-              Az Agria Park nevet az egri lakosok választották ki három körös piackutatás, 25 fókuszcsoportos beszélgetés, végül  egy lakossági névszavazás során.

-              Az Agria Parkban 20-50 m2-es kisboltok, 50-300 m2-es közepes boltok, illetve négy-öt 500-1500 m2 méretű nagyáruház található.

-              Állítólag, ha a régi dohánygyári rész felújított és megőrzött tetőszerkezete alatt állunk, érezhetjük az egykor itt tárolt dohány illatát.

-              Az Agria Park „food court” részlegének helyén egykor ünnepi vásárokat tartottak.

Agria Park sajtóközleménye

További híreink