Jelentős szereplővé vált a WING a lengyel ingatlanpiacon

2019-12-13

A legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő többségi tulajdonosa lett a vezető magyar ingatlanvállalkozás, amely ezzel egyúttal jelentős régiós szereplővé is vált

 December 13-án, a lengyel versenyhivatal jóváhagyását követően, a vételár kifizetésével lezárult az a tranzakció, amelynek eredményeképpen a WING csoport vált a többségi tulajdonosává a vezető lengyel ingatlanfejlesztő cégnek, a varsói tőzsdén jegyzett Echo Investment-nek. A felvásárlás által a magyar WING régiós szinten is jelentős ingatlanvállalkozássá lépett elő. A WING az Echo Investment hosszú távú növekedési programját támogatva, stratégiai befektetőként szállt be a vállalatba. A két vállalat operatív irányítása önálló marad.

A vételár kifizetésével december 13-án lezárult az a tranzakció, amelynek eredményeképpen a WING megvásárolta a Lisala 100 százalékos üzletrészét, amely cég tulajdonában áll a Varsói Értékpapír Tőzsdén (GPW) jegyzett ECHO Investment 56 százalékos tulajdonrésze. Az Echo Investment a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cég, és az egyetlen, amely egyszerre bír jelentős tapasztalattal a lakó-, a kiskereskedelmi, illetve az irodapiacon. Ezeken belül az irodai és kiskereskedelmi szegmensekben piacvezető szerepet tölt be Lengyelországban, a lakópiacon pedig dinamikusan erősödő pozícióval bír.

Az ügylet zárásával a WING csoport az Echo Investment többségi tulajdonosa lett, és ezzel régiós szinten is jelentős szereplővé vált a vezető magyar ingatlanos cégcsoport.

„Az idén húsz éves WING a magyar ingatlanpiac vezető ingatlanvállalkozása, amely a hazai ingatlanpiacon elért sikereire alapozva, stratégiai célnak tűzte ki a nemzetközi terjeszkedést. A most megvalósult tranzakcióval kijelenthető, hogy hatalmas lépést tettünk e tekintetben, hiszen immáron régiós szinten is jelentős cégcsoporttá nőttünk” – mondta Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a nemzetközi terjeszkedési terveik előkészítő első fázisaként feltérképezték a regionális piacokat, ennek során a lengyel ingatlanpiac bizonyult számunkra a legvonzóbb befektetési célpontnak az ingatlanfejlesztési lehetőségek és a befektetői piac jellemzői alapján. Ennek megfelelően itt kerestek olyan stratégiai befektetési lehetőséget, ami a stabil és eredményes működés mellett hosszú távú növekedési potenciállal is bír. Ezeknek a követelményeknek pedig az Echo Invetsment SA tökéletesen megfelelt.

 „Az Echo hasonló értékek mellett működik, mint a WING, mindkét vállalkozás alapjait a jó teljesítmény, a tisztességes emberi magatartás és a professzionális munka biztosítja. Célunk, hogy a lengyel cég eredményeit ötvözve a WING hazai ingatlanpiacon megszerzett egyedülálló szaktudásával és vezető pozíciójával, régiós szinten is egyre erősebb, megkerülhetetlen szereplővé váljunk” – mondta Noah Steinberg. Hozzátette: a WING az Echo Investment hosszú távú növekedési programját támogatva, stratégiai befektetőként szállt be a vállalatba. A két vállalat operatív irányítása önálló marad.

A WING-gel való szorosabb kapcsolat az Echo Investment számára is új perspektívákat nyithat. "Az eltelt négy évben a vállalatunk profilja megváltozott és növekedési stratégiánknak megfelelően, a portfolió menedzsment tevékenység elhagyásával ma már tisztán ingatlanfejlesztőként működünk. Az irodai és kiskereskedelmi szegmensekben piacvezetővé váltunk Lengyelországban és célunk, hogy ugyanezt a pozíciót érjük el a lakóingatlan szegmensben is. Izgalmas időszak előtt állunk, városformáló vegyesfunkciójú fejlesztéseket viszünk Lengyelországban, amelyek sikerét támogatja a cégben jelenlévő hozzáértés és tapasztalat. – mondta Nicklas Lindberg, az Echo Investment vezérigazgatója.

A tranzakció során a WING szorosan együttműködött a Griffin Real Estate-tel, amely egy vezető ingatlan befektetési menedzsment társaság, aktív a CEE régióban. A következő hónapokban a Griffin Real Estate várhatóan társbefektető szerepet is fog vállalni.

További híreink