Kecskeméti diákok a világ legjobbjai közt

2016-09-12

Több mint harminc ország mintegy százezer jelentkezője közül Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván személyében két kecskeméti diák is bekerült az augusztus 27. és szeptember 1. között a svéd fővárosban megrendezett Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjébe. A tehetséges fiatalok kiemelkedő eredménnyel zárták a megmérettetést, ugyanis a legjobb öt csapat közé kerültek pályázatukkal és a világversenyen a szakmai zsűri előtti szereplésükkel, melyben a csapadékvíz és a szürkevíz környezettudatos hasznosításával és gazdasági hasznával foglalkoztak.

Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván a Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola tanulói. A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj idei döntőjébe azt követően jutottak be, hogy a legjobbnak bizonyultak az Áder János fővédnökségével lezajlott előversenynek számító magyar eseményen, ezzel kivívták a jogot, hogy ők képviselhessék hazánkat a világversenyen.

A diákok What can we gain by using greywater? című dolgozata a csapadékvíz és a szürkevíz hasznosításával foglalkozik, mellyel jelentős megtakarítás érhető el, elsősorban közintézményekben. Az iskolájukban lefolytatott takarékossági kampányukról készült videó a YouTube-on is megtekinthető. Munkájukban három épület szürkevíz- és esővíz hasznosítását vizsgálják. Egyik ezek közül a Hegyvidék Bevásárlóközpont, amely az első hazai „zöld” üzletközpont. Különlegessége többek közt, hogy tisztított esővizet használnak a mellékhelyiségek öblítéséhez, és az ivóvíz környezettudatos használatát víztakarékos berendezések biztosítják.

A tehetséges diákok kimagasló teljesítménnyel a legjobb öt csapat között végeztek a versenyen. A fantasztikus eredmény értékét még inkább növeli, hogy a stockholmi eseményre több, mint 30 ország mintegy százezer jelentkezője közül választották ki a döntősöket.

Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Ez a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Védnöke Viktória svéd koronahercegnő. Az idei évben Károly Fülöp herceg találkozott és fogott kezet a döntő résztvevőivel, majd személyesen adta át a győztesnek járó díjat, mely 15 ezer dollár és egy kristályszobor volt, iskolájuk ötezer dollár jutalomban részesült. A második legjobb pályamű készítője egy úgynevezett Diploma of Excellence kitüntetést és háromezer dollár pénzjutalmat kapott. Idén Thaiföld csapata lett az első, Mexikó csapata pedig a második helyezett. A stockholmi döntő kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének.

A világversenyen a Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván alkotta magyar színekben induló GreyWater csapat a szakmai zsűri elismerését és dicséretét is kiérdemlő felkészültséggel versenyzett.

„Napjaink aktuális problémái között egyik legfontosabb a globális vízhiány kialakulásának vészes lehetősége, és az ezzel összefüggésben lévő ijesztő tényezők valós veszélye. Mindez természetes módon motiválta azt, hogy elinduljunk ezen a versenyen, tegyünk azért, hogy a saját korosztályunk tudatosabb, felelősebb vízfogyasztóvá váljék. A stockholmi verseny óriási élmény volt, a komoly érdeklődés visszaigazolta, hogy érdemes ezzel a témával kiemelten foglalkozni. Élvezet volt idegen nyelven, hozzáértő szakemberekkel partnerként konzultálni, eszmét cserélni” – mondta Kovács Dávid a versenyt követően.

Szűcs Ákos Iván hozzátette: „A verseny, a felkészülés során szerzett ismeretek, a szakmai programok és tapasztalatok megváltoztatták a szemléletmódunkat, átrendeződtek az eddigi prioritások, új távlati lehetőségek nyíltak meg a későbbi továbbtanulási elképzeléseinkben. Komoly szakmai tapasztalatot szereztünk a felkészülés során a helyszíni látogatáskor, a verseny és konferencia kapcsán pedig egyfajta rálátást nyertünk arra, hogy jelenleg milyen égető és releváns problémák foglalkoztatják nemzetközi szinten is a vízügyi szakembereket.”

A diákok hozzátették, hogy a későbbiekben, a középiskolai tanulmányaikat befejezve is szeretnének ezzel a területtel foglalkozni. További kutatási céljaik egyike, hogy saját korosztályukban milyen pedagógiai eszközökkel lehet motiváltabbá és érdekeltebbé tenni diáktársaikat abban, hogy felelősebben és tudatosabban használják a vízkészletet.

A diákok felkészítője Kiss Róbertné Rivó Erika volt, aki így nyilatkozott:

„Azt gondolom, hogy Magyarországról, Kecskemétről egy közgazdasági profilú iskolából már kijutni is dicsőség. Ott sikeresen helyt állni még nagyobb tett. Ezek a fiúk megcsinálták. Felkészültségük nem maradt el a díjazottakétól és a nemzetközi mezőny bármely csapatáétól. Becsülöm bennük a kitartást, az akarást, a küzdeni tudást és a hitet. A megkötött szponzori szerződésen túl rengeteg tenni akaró, bennünket segítő emberrel találkoztunk. Miattuk is kötelességünk volt tisztességesen helyt állni, mert nem csak magunknak tartoztunk.”

A Wing Zrt. mint a diákok támogatója

Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván számára a Wing Zrt. Magyarország piacvezető ingatlanfejlesztőjeként elsősorban szakmai iránymutatást és segítséget nyújtott a két tehetséges diák versenyen való kint tartózkodásához. A vállalat ezzel ismerte el eddigi rendkívül magas színvonalú munkájukat, valamint támogatta őket abban, hogy megmérettessék magukat a nemzetközi versenyen is. A Wing Zrt. ezen kívül arra is törekszik, hogy a nyilvánosság felé láthatóvá tegye a diákok szereplését, ezzel is elősegítve azt, hogy újabb szponzorok döntsenek úgy, hogy támogatják a két tehetséges, kortársaiknak is példát mutató fiatal további szakmai tevékenységét.

További híreink