LIBERTY – Irodaház a XXI. század dolgozóinak

2019-12-04

Interjú Schőmer Norberttel, a WING Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató- helyettesével

A Liberty megépülésével egy olyan irodaház születhet hazánkban, amely több szempontból is a magyar ingatlanfejlesztés mérföldkövét jelenti majd. A Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese, Schőmer Norbert megosztotta velünk, hogy a cégcsoport legújabb irodafejlesztése milyen különleges jellemzőkkel bír majd, amelyeknek köszönhetően egyedi lehet a piacon, és segíthet a leendő bérlőinek a XXI. század munkaerőpiaci kihívásainak megoldásában is.

Schőmer Norbert, irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató- helyettes, WING Zrt.

Mitől lesz kiemelkedő a Liberty irodaház a magyar piacon?

A Liberty egy fedél alá hozza mindazt, amire a XXI. századi munkavállaló vágyik: inspiráló munkakörnyezet, széleskörű irodai szolgáltatások, kiváló megközelíthetőség – ez röviden a Liberty.

Az irodalokáció a belvárosban és az agglomerációkban élőknek egyaránt kedvező helyszín lehet, hiszen a Liberty Budapest legnagyobb parkjával, a Népligettel szemben, egy közlekedési csomópontban épül fel: az ott dolgozók mindössze néhány percnyire lesznek az M3-as metrótól, az 1-es villamostól, illetve számtalan buszjárat és vonat indul a közelben.

Mindemellett egy olyan munkahelyet kapnak, ahol a sportolástól kezdve, a kollégákkal való közös lazításon át, egészen a kreativitást ösztönző terekig, mindennek meglesz a maga helye az épületben. Ráadásul, mindez különösen energiatakarékos működéssel valósul meg: az épület műszaki kialakításánál, ugyanis a környezettudatos üzemelést helyeztük előtérbe, megcélozva a BREEAM Excellent minősítést.

Miért itt építi a WING a legújabb, jelenleg legnagyobb irodaprojektjét? A városi makrokörnyezet, vagy a közvetlen mikrokörnyezet a fontosabb a hely kiválasztásnál?

Napjaink munkavállalói preferenciái miatt egyértelmű volt, hogy metró kapcsolattal rendelkező lokációt választunk irodaprojektünk helyszínéül. A Telekom székház sikerét látva nem is volt kérdés, hogy ezen a városrészen folytatjuk fejlesztéseinket: itt található az M3-as metró, az 1-es villamos, de távolsági buszokkal, valamint vonattal is könnyen megközelíthető a helyszín.

Másrészt ez a városrész felelt meg annak az elképzelésünknek, hogy egyszerre alakítsunk ki hatékony alaprajzú, jó benapozású, nagy alapterületű irodaterületeket. Tudniillik a belvárosban és a Váci út belső részén megmaradt foghíjtelkeken ennek a feltételnek szinte lehetetlen eleget tenni. Nem beszélve arról, hogy a belvárosban a turistabuszos és gyalogos forgalom már eléggé megnehezíti a közlekedést is.

Ugyancsak fontos szempont volt a helyszín kiválasztásánál, hogy érezhető legyen a fejlődés a környéken: egy olyan lokációt akartunk potenciális bérlőink számára, ahol a munkavállalók presztízsnek érezhetik, hogy a környéken dolgoznak. A Népliget felújításával, úgy hisszük, hogy megszülethet az a lokáció, amely eleget tesz ennek az elképzelésünknek: a környék, ugyanis szolgáltatások széles sorával gazdagodik 2021-ig, számtalan étkezési, kulturális, illetve sportolási lehetőséget biztosítva az ott dolgozóknak.

A már adott kiváló infrastruktúra mellett hogyan alakulnak a területen a szolgáltatások?

Fejlesztőként az a célunk, hogy a Libertyvel megteremtsünk minden olyan szolgáltatást, amelyekre az irodájukat kereső bérlők igényt tarthatnak. Szeretnénk, ha a helyszíni szolgáltatásaink révén, a Liberty irodaházban dolgozók úgy éreznék, hogy a belvárosban vannak. Ennek okán az épület földszintjére éttermeket, kávézókat, és élelmiszerboltot tervezünk, hogy a munkából hazafelé tartó emberek mindent egy helyen intézhessenek el. Hasonló megfontolásból építünk skybart az épület 8. emeletére, amely tökéletes helyszínt nyújt a munka utáni kikapcsolódáshoz. Hasonló szerepet tölt majd be a skygarden, amely a közösségépítés, valamint a relaxáció tereként funkcionál majd. Mindemellett egy tetőszinti futópálya és egy streetball pálya is elérhető lesz a sportolás szerelmeseinek.

Mi a fontosabb a metró kapcsolat, vagy a mélygarázsban kialakított nagy számú parkoló?

Mindkettő egyaránt fontos volt számunkra. Hosszú távon arra számítunk, hogy az emberek autós közlekedéshez való hozzáállása változni fog az elkövetkezendő években: az autós forgalom helyét átveszik az olyan közösségi közlekedési formák, mint a bicikli, roller, vagy a car sharing. Ugyanott nem hagyhattuk figyelmen kívül a Hungária körúti lokáció adottságait sem: úgy éreztük, hogy a bérlők hasznosnak ítélik a teljes értékű mélygarázsban való parkolás lehetőségét.

LIBERTY irodaház

Mi inspirálta az épület alakját, kialakítását?

A hatékonyságon és a modern designon túl, a Telekom székháztól eltérő építészeti arculatot akartunk létrehozni, ám fontosnak tartottuk, hogy tökéletes összhangban legyen azzal. Úgy érezzük, hogy a két épület kiválóan fog harmonizálni egymással, hiszen a Liberty olyan belső udvar köré szervezett hatékony irodaház, mint a Telekom székház, sőt tömegformálásuk is hasonló. Ugyanakkor a Liberty homlokzatának színes, játékos könnyedsége több bérlős, több szolgáltatással rendelkező épületet sejtet, és betekintést ad az erre érzékeny szemlélőknek az építészeti-vizuális nyelv változásába.

Lesz-e olyan része az épületnek, ami a nyilvánosság számára is látogatható?

Természetesen. Az egyedi lebegő, tükör tetővel részben lefedett belső udvart az utca embere is meglátogathatja majd, hiszen ez egy nyitott, átjárható kert lesz. Sőt, az irodarecepciókon túl az éttermek, a kávézók és az üzletek is megközelíthetők lesznek a közterületről.

Honnan jött a színes árnyékolók ötlete?

Az épületet tervező DPI építésziroda egy olyan ajánlati tervvel állt elő, amelyben ez a homlokzat szerepelt – és végül sok egyéb szempont miatt is rájuk esett a választásunk. A tervezés lépéseinek előrehaladtával aztán, még inkább beleszerettünk ebbe a koncepcióba.

Az épületben kialakított zárt növényház (skygarden) teljesen egyedülálló itthon: mi adta az inspirációt?

Azt szerettük volna elérni, hogy az irodaházban dolgozóknak lehetőségük legyen arra is, hogy a városnak ezen a lüktető pontján egy békés szigeten érezhessék magukat, természetközeli helyen. Ez inspirálta a növényház ötletét, ahol a munkavállalók kicsit lassíthatnak, átadhatják magukat a relaxálásnak.

Milyen funkciókkal bírnak a 8. emeleten kialakított tetőátriumos terek?

A tetőátriumos tereket kreatív tereknek szánjuk, amelyek alkalmasak lehetnek az egyes cégek kitüntetett irodafunkcióinak az elhelyezésére, ugyanakkor közösségi terekként is funckionálhatnak, sőt konferencia központtá is tudjuk alakítani őket.

Tetőszinti futópálya

A tetőszinti futópálya- és kosárlabda pálya csak reklámfogás, vagy valóban megépül?

Valóban megépül, úgy, ahogyan a Telekom székház futópályáját is kialakítottuk - annyi különbséggel, hogy a Liberty tetőszinti futópályájához egy streetball pálya is kapcsolódik majd.

Milyen, az energiahatékonyságot és fenntarthatóságot támogató megoldásokat alkalmaznak az épületben?

A Liberty-t már a 2021-ben életbe lépő, szigorított, „közel nulla” elnevezésű Európai Uniós energiahatékonysági rendeletnek megfelelően terveztük meg. Ennek értelmében az épület olyannyira energiatakarékos lesz a smart épület megoldások révén, hogy becsült élettartama alatt garantáltan megtérülnek az energiahatékonyságra fordított költségek. A külső időjárásérzékelő, a belső légállapotérzékelő, a célszint-vezérelt energiatakarékos felvonók, és az integrált világítás- és árnyékolásvezérlés révén megvalósulnak a fenntartható vállalati működés feltételei. Sőt, az éves energiaigénynek legalább 25 százalékát a telken belül megújuló energiaforrásokból állítjuk majd elő.

Mitől Liberty a Liberty?

Az irodaház a 21. századi munkavállalói igényeket testesíti meg, ezzel pedig leendő bérlőit segíti a megfelelő munkaerő vonzásában és megtartásában a jelenlegi munkaerőpiaci körülmények között. A Liberty-vel egy olyan épület születik meg, amely jóval több egy munkahelynél: egyszerre ad teret a kreatív gondolkodásnak, valamint a munka utáni – és közbeni kikapcsolódásnak is. A Liberty irodaházban a munkavállalók búcsút inthetnek az idejétmúlt kötöttségeknek, és élvezhetik a szabad, korlátok nélküli munkavégzést. Az épület kiegészítő szolgáltatásainak (bevásárlási lehetőség, sportpályák, zöld növénykert, panorámás skybar, étterem, kávézó) köszönhetően időt és energiát spórolhatnak maguknak, ezzel is elősegítve az akadályok nélküli mindennapokat. Célunk, hogy az irodaház bérlői szabadabbnak és hatékonyabbnak érezzék magukat azáltal, hogy kreatív térben dolgoznak és számtalan kiegészítő szolgáltatásból válogathatnak egy helyen.

Nyitott belső kert

További híreink